10 x mooie natuurtips Zwarte Woud

by happinessonwheels

Ben jij al ooit in het Zwarte Woud geweest? Is je antwoord ‘nee’? Doen! Dit dichtbeboste gebied en middelgebergte in het zuidwesten van Duitsland is werkelijk prachtig. De natuur is oogstrelend, het is niet voor niks dat het Zwarte Woud, ook wel Schwarzwald, in de sprookjes van de gebroeders Grimm werden gebruikt.

Meren, ongerepte bossen, groene valleien, watervallen, wijngaarden, leuke stadjes; het Zwarte Woud is zo veelzijdig dat er voor iedereen wat wils is. Het is het grootste bosgebied van Duitsland en bestaat voornamelijk uit dennen-en sparrenbomen. Het lijkt soms net alsof je in Canada bent.

Ik ben zelf alleen met de camper in september 2020 naar het Zwarte Woud gegaan. Ik vond het echt fantastisch en kan niet wachten om weer terug te gaan. Ik verzamelde de mooiste plekken en tips en heb ze voor jou op een rijtje gezet.

Het is niet voor niks dat het Zwarte Woud in de sprookjes van de gebroeders Grimm werden gebruikt.

Autoroute Schwarzwald-Hochstraße B500

Deze prachtige weg loopt van Baden-Baden naar Freudenstadt dwars door het Zwarte Woud. Je wordt getrakteerd op betoverende uitzichten op de Vogezen en het Rijndal. Het is de oudste en misschien wel de mooiste route van het Zwarte Woud.

Bad Wildbad

Een typisch Duits dorpje met kuuroord. Naast lekker eten, drinken en winkelen kun je hier dus ook lekker relaxen. Bijvoorbeeld bij het Monkni’s Palais Hotel en Spa. Dit wellnesshotel biedt directe toegang tot de aangrenzende Palais Thermal. Zin om juist op te laden in de natuur? Ga dan naar Sommerberg. Deze ligt boven de stad en is te bereiken met de kabelbaan of wandelend. Helemaal boven is ook een parkeerplaats trouwens. Geniet van bossen, valleien en wandel- en fietspaden. Komoot heeft voor jou verschillende wandelingen uitgezet rondom Bad Wildbad.

Het Baumwipfelpad

Op de Sommerberg vind je ook een heus boomkroonpad. Via hangbruggen in de bomen wandel je tussen de boomtoppen en ervaar je het Zwarte Woud vanuit een ander perspectief. Aan het einde van het pad kom je uit bij een unieke 40 meter hoge uitkijktoren. Vanuit deze toren kun je met de glijbaan weer naar beneden, hoe leuk! Heb deze zelf overgeslagen want ik vond de entree een beetje duur (11 euro pp).

Wildline hangbrug

Te vinden op de top van de Sommerberg. Vanaf de parkeerplaats boven op de berg is het ongeveer 30 minuten wandelen naar de 380 meter lange hangbrug. Op een hoogte van 60 meter loop je over deze stalen, bijzondere constructie! Je moet wel een beetje avontuurlijk zijn aangelegd en geen hoogtevrees hebben, ondanks dat het geen touwbrug is wiebelt ook deze brug. Voor 9 euro pp kun je er overheen lopen.

Mummelsee

Een klein bergmeer met houten wandelpaden eromheen. De mummelsee ligt op het midden van de mooie B500 en is zeker een korte stop waard! Het meer ligt aan de voet van de Hornisgrinde, de grootste berg in het noordelijke Zwarte Woud. Er is ook een kunstpad langs het meer, waar je verschillende werken van kunstenaars kunt bewonderen.

Hirschgrund zipline

Wil je het Zwarte Woud op een andere manier ontdekken? Ga dan voor de zipline! Via een stalen kabel, met helm en harnas aan vlieg je door het Zwarte Woud, hoog boven de bomen. Het parcours bestaat uit 7 ziplines die allemaal met elkaar zijn verbonden via paden en verschillende platformen. Kijk hier voor meer informatie en de prijzen.

Watervallen van Triberg

Dit is een populaire bezienswaardigheid! Ze behoren dat een van de grootste en hoogste van Duitsland. Het water van de rivier Glutach stort zich in 7 stappen 163 meter naar beneden. Uiteraard kun je ook hier weer wandelingen maken. Tip! Ook leuk om in de avond te bezoeken als het in de avond al wat donkerder wordt, tot 22 uur zijn de watervallen verlicht.

© Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Todtnau waterval

Vanuit de bergen valt het water vanaf 97 meter hoog naar beneden. Net buiten het stadje Todtnau vind je een parkeerplaats. Vanuit daar loop je in ongeveer 10 minuten naar de waterval. Je kunt ook naar de top wandelen of grotere wandelingen maken.

© Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Ravennaschlucht

Mooie wandeling langs een prachtige kloof. Vanuit het hotel bij de parkeerplaats start een wandeling van ongeveer 1,5 kilometer, deze loop je uiteindelijk ook weer terug en maakt deel van een groot wandelgebied ten zuiden van Breitnau. Via mooie bruggetjes, trappen en steeds met het stromende water aan je zijde, loop en klauter je omhoog. Onderweg kom je nog een watermolen, waterval en een oude boom-zaagmachine tegen.

Linachtelsperre

Deze tip kreeg ik van een local. Stuk minder toeristisch dan de overige bezienswaardigheden, dat klopte! Een dam met prachtig meer waar je omheen kunt wandelen en bij warme dagen lekker in kunt zwemmen.

0 comment

You may also like

Leave a Comment