Vlog 2-daagse winter hike in Fulufjället National Park Zweden

by happinessonwheels

Het Fulufjället National Park ligt in de regio Dalarna, dicht tegen de Noorse grens aan. Hier vind je de hoogvlakte van Zweden en begeef je jezelf boven de boomgrens. Het is een prachtig stuk natuur waar je geniet van het outdoor leven. Je vindt er maar liefst 140 km aan wandelpaden! Neem je tentje mee en ga kamperen of huur een eigen stuga. Ik was er in maart, dan is het nog volop winter op de fjäll. In deze blog neem ik je mee op een hike die we maakten. 

HIKE NAAR RÖSJÖSTUGORNA

Bovenstaand filmpje zegt al genoeg eigenlijk. Wat een magisch landschap en bijzondere tocht! Samen met een vriendin die hier woont, verbleven we twee dagen in het park en sliepen een nacht in de lillstugan van Rösjöstugorna. Omdat er nog veel sneeuw ligt, lopen we op sneeuwschoenen. Daar ga je in met je eigen schoenen en zorgt ervoor dat je niet wegzakt in de sneeuw. In de winter zijn niet alle trails open, we starten de wandeling daarom bij Brottbäcksstugan. 

CABIN HUREN IN FULUFJÄLLET NATIONAL PARK

Via https://www.rosjostugorna.se boekten we een stugan/cabin. Vanuit de parkeerplaats is het ongeveer 8 km naar Rösjöstugorna. Vergis je niet, wandelen met sneeuwschoenen is een stuk zwaarder! De tocht was werkelijk adembenemend. Een eindeloze witte vlakte, alsof je op de Noordpool of Antarctica loopt. Een gevoel van alleen op de wereld, rust en ruimte. Eenmaal gearriveerd bij Rösjöstugorna, worden we heel vriendelijke begroet door Tommy de campmanager en hond Saga. Hij woont hier een paar maanden per jaar en onderhoud de stuga’s. Hij legt alles uit en dan krijgen we de sleutel van onze super leuke cabin! Er is geen elektriciteit en stromend water, dus lekker back to basic. Water haal je uit het meer met grote emmers en teilen en warm krijg je het door de houtkachel. We steken snel onze kachel aan, eten ons adventure food op en sluiten de avond af in de sauna. 

Wil jij ook een cabin huren? Er zijn verschillende mogelijkheden. Kijk op deze website voor een overzicht voor overnachtingsmogelijkheden. 

Rösjöstugorna ligt prachtig aan een meer. Daar hebben we niet veel van gezien door de sneeuw. Maar in het filmpje hieronder zie je hoe het er zonder sneeuw uitziet.  

BEZIENSWAARDIGHEDEN FULUFJÄLL NATIONAL PARK

Naast prachtig wandelen zijn er verschillende bezienswaardigheden in het park:

Njupeskär waterval

Dit is de hoogste waterval van Zweden. Hij is 93 meter en het water valt ruim 70 meter naar beneden. Je kunt de waterval zowel in de zomer als winter bezoeken. Toen ik er was was de gehele waterval bevroren, erg spectaculair!

Naturum

Dit is het bezoekerscentrum en ligt bij de hoofdingang van het park. Je kunt hier terecht voor tips, wandelingen en activiteiten. Ook is er een tentoonstelling over het park en een restaurant (open van juni tot september). Het park zelf is altijd open, de weg naar de parkeerplaats van het bezoekerscentrum wordt in de winter geveegd. 

De oudste boom ter wereld

In het Fulufjället National Park vind je de oudste boom ter wereld. In het park staat ‘Old Tjikko’, een Noorse spar die meer dan 9500 jaar oud is. Als je ‘m ziet is er niet veel bijzonders aan, het zijn vooral de wortels onder de grond die zo oud zijn. Deze boom heeft de gave om zichzelf te klonen. Wanneer de stam afsterft groeien uit dezelfde wortels weer een nieuwe boom. 

Hopelijk heb je genoten van deze blog. Laat het vooral weten als je vragen hebt.

Liefs,

Maartje ☾

0 comment

You may also like

Leave a Comment