Camper klaarmaken voor de stalling

by happinessonwheels

Ieder jaar brengen wij onze camper naar de stalling, we zijn toch meer mooi weer camperaars:) We stallen de camper in een stal in de buurt en halen de camper uit de wegenbelasting. Dat kost je 25 euro en kun je via de website van de RDW online doen.

Het is goed om je camper ‘winterklaar’ te maken zodat je er weer optimaal van kunt genieten het volgende seizoen. Ik heb op een rijtje gezet wat je precies moet doen.

Maak alle kastjes leeg

Zorg dat er geen etensresten in je camper achterblijven! Muizen komen overal bij namelijk. Haal ook je kussens en dekbed eruit en berg deze droog op.

Pomp je banden goed op

Zorg dat je de banden 0,5 bar boven de voorgeschreven waarde oppompt. Dit voorkomt vervorming van het loopvlak van de banden.

Reinig de watertank

Reinig regelmatig je watertank, dit is echt een bron van bacteriën. Doe dit zeker voordat je de camper stalt en zorg dat de watertank helemaal leeg is. Je kunt leidingen eventueel nog leegblazen met een pompje. Ik gebruik zelf steradent tabletten om onze schoonwaterwatertank te reinigen. Gebruik 1 tablet per 30 liter tank. Laat de tablet oplossen in warm water, gooi dit in de watertank en vul de tank met water. Laat even intrekken, rijd een rondje en laat de tank leeglopen. 

Draai alle kranen open

Draai kranen open en laat ze open tijdens de tijd in de stalling. Wij hebben een hendel die we om moeten zetten zodat de elektra uit staat en de kraan veilig open kan blijven staan.  

Reinig het chemisch toilet

Heb je een chemisch toilet? Heel belangrijk om ook die goed te reinigen als je ‘m lang niet gebruikt. Ik gooi hier ook een steradent tablet in, zowel in het waterreservoir als in de ‘opvangbak’. Laat het even intrekken (een nachtje bijvoorbeeld), leeg het chemisch toilet en maak goed schoon met een doek. Gaat je camper langere tijd de stalling in? Je kan jouw chemisch toilet vullen met water in combinatie met natuurazijn en afwasmiddel. Dit zorgt ervoor dat het goed schoon blijft.

Ontkoppel de accu’s

Verwijder de accu’s. Zorg ervoor dat je deze goed opgeladen bewaart. Wij laten de accu’s altijd zitten in de camper, we koppelen deze wel altijd los (de huishoudaccu). Na een maandje in de stalling leggen we de huishoudaccu aan de druppellader. Het is belangrijk om de accu op tijd op te laden, doe je dit niet dan kan de werking van je accu flink achteruitgaan.

Vul de brandstoftank

Tank je camper helemaal vol voordat je ‘m in de stalling zet. Dit voorkomt condensvorming in de tank en zorgt ervoor dat de motor makkelijker start.

Koppel gasflessen los

Vaak mogen gasflessen niet in de camper blijven staan in de stalling. Ontkoppel deze dus en bewaar op een droge plek.

Plaats vochtvreters

Plaats vochtvreters in je camper. Wij gaan ongeveer 2 tot 3 keer naar de stalling om deze te legen.

Maak de koelkast goed schoon en laat openstaan

Maak de koelkast goed schoon! Laat de koelkast open staan op een klein kiertje zodat deze kan blijven luchten. Het is trouwens slim om de koelkast na iedere trip even goed schoon te maken en niet helemaal dicht te laten als deze niet aanstaat. De kans op schimmel is erg groot namelijk als de koelkast niet goed is schoongemaakt. Ik spreek uit ervaring!

Liefs Maartje ☾

0 comment

Leave a Comment