De Walk of Wisdom: een meerdaagse pelgrimstocht in Nederland

by happinessonwheels

Mijn droom is om ooit nog eens een lange pelgrimstocht te maken. Santiago de Compostella bijvoorbeeld of een andere lange wandeltocht. Maar ik dacht; laten we eerst wat dichter bij huis beginnen. Een vriendin tipte de Walk of Wisdom, een pelgrimstocht van 136 kilometer die start en eindigt in Nijmegen. We besloten om samen drie etappes van de tocht te wandelen. Ik neem je in deze blog mee in de voorbereidingen, de route en geef je tips om te overnachten.

Waarom een meerdaagse wandeltocht?

Omdat wandelen gewoon te gek is! Ik was altijd al graag in de natuur om te wandelen. Naast dat het allerlei gezondheidsvoordelen heeft merk ik dat wandelen echt iets met me doet. Vooral in moeilijke tijden met stress. Wat mij dan het meeste helpt is gewoon de natuur in gaan en wandelen. Dat effect kwam al na een korte wandeling van een uurtje of twee. Hoe zou dat zijn als ik eens een langere tocht maak? En zo ontstond het idee om meerdere dagen te gaan wandelen.

Walk of Wisdom

De Walk of Wisdom

 Een goede week lopen om je alleen of samen te bezinnen waar het leven echt om gaat – dat is een Walk of Wisdom. Of te wel het pad van je eigen wijsheid. Zonder telefoon en afleiding. De Walk of Wisdom is een nieuwe pelgrimsroute, die onafhankelijk is van een religie. De stichting achter de route wil ruimte maken voor bezinning en verbondenheid over de grenzen van cultuur en land heen. Het grote plan van de stichting is één gemarkeerde pelgrimsroute in elk land van de wereld. Als symbool voor de verbondenheid tussen mensen en met de aarde. Dat klinkt goed toch! In Nederland ligt er inmiddels een 136 kilometer lange route die start en eindigt in de Stevenskerk in Nijmegen. Je loopt door twee landen, drie provincies en elf gemeenten.

De voorbereiding

Ok, we hadden de datum geprikt. Het werd een weekend eind oktober. Vanwege werk besloten we om drie dagen te wandelen en niet de gehele route. Als verrassing ontving ik van de vriendin met wie ik zou gaan wandelen het startpakket in mijn brievenbus! Dit is meteen je inschrijving voor de Walk of Wisdom. Hiermee steun je het onderhoud en de ontwikkeling van de pelgrimsroute. In het pakket vind je de routegids en gps-track, de symbolen van de pelgrimage en een digitale lijst slaapadressen voor elk budget. Naast bed & breakfast adressen, vind je in deze lijst ook gastgezinnen. Tip! Gebruik zeker de gps-track. Over het algemeen staat de route heel goed aangegeven met bordjes, maar er zijn stukken (Reichswald) waar de bordjes ontbreken omdat er (nog) geen toestemming is in dat gebied voor plaatsing.

 

De uitrusting voor een lange wandeltocht

Een week van tevoren begonnen we met het zoeken naar een slaapplek. Dat kun je beter iets eerder doen, want veel was vol. Waarschijnlijk ook omdat het herfstvakantie was. Maar uiteindelijk vonden we voor de eerste etappe een leuke bed & breakfast in Kranenburg (Duitsland) en voor de tweede en derde etappe in Mook. Qua uitrusting is het fijn als je een goede rugzak hebt. Ik heb voor deze tocht de rugzak van 33l gebruikt van Osprey. Echt een topper! Qua kleding had ik een wandelbroek, wandellegging, sportlegging, wat shirtjes, een thermovest, fleecevest en outdoorjas mee. Voor de regen een grote poncho. We wilde tussen de 20 en 25 km per dag lopen, lees hieronder hoe we de route hebben ingedeeld.

Dag 1: Van Nijmegen naar Kranenburg 27km

Na een heerlijke kop koffie in het centrum van Nijmegen, vertrokken we, samen met hond Mia, vol goede moed vanuit de Stevenskerk voor onze eerste etappe. Het was prachtig! We liepen door de Ooijpolder bij Nijmegen richting de Heerlijkheid Beek, over de Elyzeese velden naar de Duivelsberg. Echt een heel mooi gebied met flinke hoogteverschillen! Vanaf de Duivelsberg gingen we richting Kranenburg in Duitsland. Maar ik moet eerlijk zijn, de eerste dag was zwaar! Het regende veel, wat we niet erg vonden want daar kun je jezelf gewoon goed op kleden. Ik voelde op een gegeven moment vooral mijn lichaam. Alles deed pijn, mijn benen, schouders en vooral heupen. Ik heb de weerstand maar geaccepteerd en doorgezet. Toen het al donker begon te worden kwamen we dan eindelijk aan in Kranenburg! In het dorpje haalden we een heerlijke wrap bij Double Wrap. Ik liep ondertussen een beetje mank omdat mijn heup zo’n pijn deed en zag dat het nog 20 minuten lopen was naar onze bed & breakfast. We keken Mounir van Douple Wrap lief aan en hij heeft ons toen naar de b&b gebracht met de auto. Wat waren we hem dankbaar! De b&b was perfect. Een warme douche en heerlijk bed, meer hadden we niet nodig na zo’n 27 kilometer wandelen.

Overnachting:

Horeca op deze etappe:

Walk of Wisdom

Dag 2: Van Kranenburg naar Mook 20km

Na een uitgebreid ontbijt vertrokken we voor onze tweede dag wandelen. Gelukkig viel het met de pijn reuze mee en was het weer top. Droog en af en toe een zonnetje. Dit keer was de eindbestemming Mook. We liepen al snel het bos in bij Reichswald. Het was prachtig, vooral met die mooie herfstkleuren. Ook liepen we door de bossen van de Sint-Jansberg, net een sprookje zo mooi! Onderweg nog op het terras gezeten bij De Diepen om aan het einde van de dag aan te komen bij onze b&b in Mook. Weer een super leuk plekje! We lieten lekker eten bezorgen, verwenden onszelf met een voetenmaskertje en hebben vooral gerelaxt!

Overnachting:

Horeca op deze etappe:

Walk of Wisdom

Dag 3: Van Mook naar Malden 18 km

Na een lekker ontbijt in het tuinhuis van de b&b begonnen we aan ons laatste etappe. We startten over de Mookerheide, een prachtig natuurgebied. Het weer zit mee, droog en af en toe een zonnetje! Vanuit de Mokerheide lopen we naar de Heumense Schans, komen we langs jachtslot Mookerheide (die helaas in de steigers stond), wandelden we door prachtig, gekleurde bossen en genoten we van cappuccino en taart op het terras van boscafé Zweef Inn. De moeite waard om eens een drankje hier te doen! Vanuit Malden pakten we de bus naar station Nijmegen en dan zit onze tocht erop.

Ik vond het echt jammer dat het erop zat. En wil zeker een nog langere tocht doen. De komende tijd gaan we de Walk of Wisdom afmaken door af en toe een etappe te lopen. Het lange wandelen is heerlijk. Je bent de hele dag buiten, in beweging en hebt mooie gesprekken over het leven! Je realiseert je dan weer even dat het leven zich ‘nu’ afspeelt. We kunnen soms zo met onze gedachten in het verleden en de toekomst zitten dat we vergeten wat er op het moment zelf is.

Walk of Wisdom

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om deze pelgrimstocht zelf eens te lopen of net als ons een deel daarvan!

Liefs,

Maartje ☾

0 comment

You may also like

Leave a Comment